Als je een kind met autisme hebt

Vandaag een iets ander soort blogpost; namelijk over autisme. Waarom? Omdat bij onze oudste dochter een vorm van autisme is gediagnosticeerd. Namelijk het syndroom van Asperger.
Ben je benieuwd wat het syndroom van Asperger inhoudt? Klik dan even hier. Het is te uitgebreid dat hier samen te vatten.

Wij als ouders weten al jaren dat onze dochter iets van een autisme variant heeft. Hoe? Dat voel je gewoon. Je merkt aan allerlei dingen in het dagelijks leven dat je kind anders functioneert dan dat een kind in een ander gezin dat doet. Of in ons geval hoe onze andere dochter dat doet. Vanaf baby af aan merken wij al dat de ontwikkeling anders verloopt.

Op allerlei manieren hebben wij ons leven al aangepast.
Voor leuke dagen maken wij standaard aftel kalenders. Denk hierbij aan vakanties, verjaardagen, sinterklaas, kerst. Maar ook juffendag, sportdag, kinderfeestjes. Allemaal dagen waarop een dag anders verloopt dan een standaard dag. Doen we dit niet dan is onze oudste dochter standaard ziek. Echt lichamelijk ziek. Met koorts en alles erbij in het ergste geval. Er komt dan zoveel spanning los dat haar lichaam zichzelf gewoon ziek maakt.

Tijdens ruzies tussen beide dochters zijn we meer aan het uitleggen en bemiddelen dan dat het echt een keer lekker kan knallen. Waarom? Omdat er meestal ruzie ontstaat door het feit dat onze oudste dochter dingen niet snapt. Het zou dan niet eerlijk zijn boos te worden naar haar toe. Het is niet zo dat ze daarom alles maar mag zeggen en doen en we zijn dus constant aan het zoeken en nadenken wat nu komt door het autisme en wat niet. Best lastig af en toe.

Afgelopen december is nu officieel het syndroom van Asperger vastgesteld waardoor er nu ook professionele hulp komt. Daar zijn we ontzettend blij mee. Over anderhalf jaar moeten we de overstap maken van de basisschool naar de middelbare school en daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken. Ook zijn er nog wat sociale dingen die ze moet aanleren voor ze deze overstap goed zou kunnen maken.

We komen steeds een beetje verder in onze ontdekkingstocht  en starten deze week met een oudercursus. Hier komen ouders bijeen die een kind hebben die gediagnosticeerd is met een autisme variant. Wij krijgen daar tips en adviezen en kunnen ervaringen met elkaar delen. Ik ben erg benieuwd naar deze cursus en zal later nog een update plaatsen op mijn blog hierover.

Advertentie

2 gedachtes over “Als je een kind met autisme hebt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s