Opvoeden: grenzen stellen

Vandaag wil ik het hebben over grenzen stellen. Een onderwerp waar je als ouders zijnde dagelijks mee te maken hebt. Ikzelf vind dit soms best lastig. Want wanneer is het beter iets te verbieden of wanneer laat je iets juist wel toe. Want grenzen stellen klinkt misschien “negatief” omdat je denkt aan het verbieden van dingen maar grenzen stellen kan ook in de dingen die juist wel mogen.

Een aantal voordelen van het stellen van grenzen:

  • voorkomen van discussie
  • bieden veiligheid
  • geven houvast
  • stimuleren het zelfvertrouwen
  • brengen het kind respect bij

 

Grenzen stellen kan op verschillende manieren: door ongewenst gedrag te verbieden, te negeren, te bestraffen of je kind even apart te zetten. Het is belangrijk duidelijk te zijn naar het kind toe. Vertel waarom iets wel of niet mag. Wees consequent in het begrenzen van gedrag. Het is heel onduidelijk voor een kind als iets de ene dag wel mag en een andere dag niet. Dat maakt het onveilig voor een kind. Laat het kind zien wat het effect is van brutaal gedrag. Bijvoorbeeld door te vragen: “hoe zou jij het vinden als …”.Bied alternatieven. Dus je mag nu niet ….., maar wel …..

Je kunt voorkomen dat je een grens moet stellen door te zeggen wat je wél van je kind verwacht. Door regels af te spreken of door positief gedrag te belonen leert je kind gaandeweg waar het aan toe is. Bijvoorbeeld: ‘Wil je me helpen met de tafel afruimen?’ Als je kind dit inderdaad doet, kun je het daarvoor belonen: ‘Wat kun jij al goed helpen!’

Hoe vind jij het om grenzen te stellen naar je kind toe?

Advertentie

Een gedachte over “Opvoeden: grenzen stellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s