Tips om beter te kunnen slapen

Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn weet ik uit ervaring. Daarom vandaag wat tips die kunnen helpen om beter te slapen.

Eerst even wat algemene informatie:

Er is sprake van een slaapprobleem als je gedurende langere tijd niet goed slaapt en door het slaaptekort niet meer goed kunt functioneren overdag. De tijd die een mens gemiddeld slaapt (of slaapbehoefte), hangt niet alleen af van de persoonlijke behoefte maar wordt ook beïnvloed door leeftijd (zie tabel). Baby’s slapen ongeveer 16 tot 18 uur. Deze tijdsduur neemt dan geleidelijk af tot de jongvolwassene fase. Tijdens de puberteit is er overigens een tijdelijke toename van de slaapbehoefte. Op oudere leeftijd neemt de duur van de nachtslaap vaak af maar neemt de dagslaap toe, in de vorm van dutjes. Er is dan nog nauwelijks verschil in de totale hoeveelheid slaap, opgeteld over de 24 uur.

 

Wat zou kunnen helpen om beter te slapen?

  • Zo min mogelijk afleiding op de slaapkamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geen mobiele telefoon bij je bed
  • Voldoende ventilatie
  • Ga zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip slapen en sta rond hetzelfde uur op
  • Probeer te ontspannen voor het slapen gaan. Geniet van een warm bad, luister naar ontspannende muziek, maak een avondwandeling… Ontspanningsoefeningen vlak voor het naar bed gaan, kunnen het inslapen bevorderen.
  • Ga pas naar bed als je slaperig bent. Als je binnen een kwartier niet kunt slapen, sta dan even op en ga pas weer naar bed als je slaperig bent.

Mochten bovenstaande tips niet helpen dan kun je Melatonine proberen. Dit is vrij verkrijgbaar en een lichaamseigen stof. Als dat ook niet voldoende helpt neem dan contact op met je huisarts.

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Tips om beter te kunnen slapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s